Dojo (ejtése: dozsó) – edzőterem
Dojo etikett – A Dojoban való viselkedés szabályai

 

Miért van Dojo etikett
A Kyokushin Karate egy klasszikus harcművészet. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojoban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idő alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod őket, ha a Kyokushin útját akarod járni. Vannak akik könnyen elfogadják a viselkedés szabályait, mások nehezen.
Az etikett betartása Dojonként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edző tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz. Ha más klubban, más Dojoban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojora érvényesek.

 

Mielőtt a Dojoba lépsz
A gyakorló ruhád (karate gi, vagy más néven dogi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karate gi-t hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen.
A nők, lányok egyszínű fehér pólót hordhatnak a karate gi felső része alatt, a férfiak semmit!
Edzés alatt nem viselhetsz semmilyen ékszert vagy karórát! Ezek számodra és a társaid számára is balesetveszélyesek lehetnek.
A Dojoban mezítláb folyik az edzés, – a szabály alól kivételt az edző tehet, – ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül!

 

A Dojoban
Amikor belépsz a Dojoba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és kétszer mondj hangos OSU!-t (kiejtése: „osz” avagy „ösz”). Ezzel köszöntöd a Dojoban lévőket és a Shinden-t.
Ha beléptél a Dojoba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-szal köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval!
Ha már bent vagy a Dojoban és nálad magasabb fokozatú lép be, várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!
Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd – ez a tisztelet, a bizalom és az alázat jele. A kézfogásod legyen határozott! Ez nem azt jelenti, hogy csontrepesztő erővel szorítsd, de azt sem, hogy simogasd. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a bal kezeddel, mert az tiszteletlenség.
Ha bármit adsz másoknak, mindig két kézzel nyújtsd át! Ez szintén a tisztelet jele.
Ha fekete öves, vagy az edző lép a Dojoba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karateka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI-t! Erre a többi bent tartózkodó karatéka forduljon az edző/fekete öves felé, hajoljon meg, és hangos OSU!-szal üdvözölje!
Egy Senpai/Sensei/Shihan megszólítása vagy köszöntése előtt a karateka OSU!-szal előírás szerint meghajol. Ezt kell követni a Dojon kívül is, mivel mindig tisztelnünk kell elöljáróinkat. Ha a tanuló nincs tisztában egy másik karateka fokozatával, akkor olyan módon köszöntse, mintha az magasabb fokozatú lenne.
A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős. Te is!
Tilos a Dojoban enni, rágógumizni, dohányozni, énekelni! Folyadékot fogyasztani csak az edző engedélyével lehet.
Mobiltelefonunkat mindig kapcsoljuk ki mielőtt a Dojoba lépünk.
Ha meg akarjuk igazítani a doginkat (ruhánkat), vagy meg akarjuk kötni az övünket, azt mindig a Shindentől (szentélytől) elfordulva tegyük.
A karatekaknak tisztelettel kell viseltetniük Dojo-beli társaik iránt, és nem szabad aláásniuk a Kyokushin őszinte légkörét gáncsoskodó, becsmérlő, vagy gúnyolódó viselkedéssel. Ugyanígy nem szabad negatív érzéseket belevinni a küzdelembe.
Minden karateka-nak tartózkodnia kell a rosszindulatú pletykáktól és becsmérlő megjegyzésektől a többi karateka-ról, iskolákról, vagy akár más harci művészeti stílusokról.

 

Az edzés kezdete
Az edzés kezdetére a rangidős karateka álljon az első sor jobb szélére, és övfokozat szerint sorakoztassa a csapatot. Igazodj jobbra és előre. Amikor az edző szemben feláll a csapattal, FUDO DACHI-t, majd SEIZA-t vezényel. Miután mindenki letérdelt SEIZA-ba, kezdetét veszi a meditáció (MOKUSO vezényszóra).
A meditáció végeztével (MOKUSO YAME) az edző szembefordul a Shinden-nel (szentéllyel) és „SHINDEN NI REI” vezényszavára mindenki meghajol a szentély felé. (Itt hang nélkül hajlunk meg.)
A következő SOSAI NI REI vezényszóra újra meghajol mindenki és hangos OSU!-t mond, ezzel fejezi ki tiszteletét az elhunyt alapító (Sosai Masutatsu Oyama) felé.
Ezt követően az edző szembefordul a csapattal, és „OTAGAI NI REI!” vezényszavára meghajlással és hangos OSU!-szal egymást üdvözöljük. Végül a jobb elől lévő rangidős „SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!” vezényszavára az edzőt üdvözöljük.
Ezzel az edzés elkezdődik.

 

Az edzés
Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve SEIZA-ba, becsukott szemmel (MOKUSO). Ha az edző szólít („Onegai Shimasu!”), fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t (avagy „OSU! Shitsurei Shimasu!”-t, ez azt jelenti, hogy „Elnézést kérek!”). Utána gyorsan állj be a sor végére! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni! PRÓBÁLJ NEM ELKÉSNI!

A Dojoban mindig illendően kell viselkedni, s figyelmesen kell hallgatni az edző utasításait. Ne vesztegessük saját és mások idejét, ha nem vagyunk felkészülve arra, hogy komolyan vegyük az edzést. Tanúsítsunk mindig tiszteletet a karate iránt!
Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat! A lassú, közömbös vagy flegma válasz/végrehajtás udvariatlan.
Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélgess és ne szakítsd meg a gyakorlatot.

A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen!
Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől. Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz.
Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SENPAI –> 2 dan fokozatig, SENSEI –> 3-4 dan, SHIHAN → 5. dan és afölött) a Dojoban. Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-szal. Ha valamit mondani szeretnél az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot (pl. két gyakorlat között, Yasume alatt) és hangos OSU!-szal jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi mit szeretnél, akkor közöld vele. Az edző szavába vágni nagyfokú tiszteletlenség!
Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat! Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel!
Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojoban. Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. NE ADD FEL!
A páros gyakorlatok megkezdése előtt a partnered felé hajolj meg és mondj „ONEGAI SHIMASU!”-t. Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj „ARIGATO GOSAI MASHITA!”-t. Ha az edzésvezető engedélyezi, páros gyakorlatoknál halkan, másokat nem zavarva beszélhetsz a társaddal, amivel segítheted a társad munkáját, segíthetsz neki kijavítani a hibáit. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy napi dolgokról trécselj, sem pedig azt, hogy zavard az edzést! Mások zavarása az edzés alatt nagyfokú tiszteletlenség, ami nem méltó egy karatékához.
A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!

 

Az edzés befejezése
Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és SEIZA-ban (avagy MUSUBI DACHI-ban) becsukott szemmel meditálnak (MOKUSO). Ezt követően az edzés kezdetéhez hasonló módon először üdvözlik a Shinden-t („SHINDEN NI REI!„ vezényszóra). Ezután a Sosai-t („SOSAI NI REI!” vezényszó). Mikor az edző szembefordult a csapattal, és egymásnak mondunk köszönetet az edzésért („OTAGAI NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA, REI!” vezényszóra), majd legvégül a jobb elől lévő rangidős „SENPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA, REI!” vezényszavára megköszönjük az edző munkáját („OSU! DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA!”)
Az edzés végével az edzésvezető általában a „KEIKO OWAARI!” vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek.
Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést, mondj nekik „ARIGATO GOSAI MASHITA!”-t jobbra, előre, hátra és balra is.
Mielőtt kilépsz a Dojoból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj kétszer OSU-t!

 

Ne feledd!
A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések és a rúgások. Ha nem tanulod meg és nem tartod be, akkor nem Kyokushint csinálsz.
Senki sem kényszerít téged, hogy a Kyokushin útját járd. Járhatod a saját utadat, ha azt jobbnak tartod. Ellenben ha edzéseken veszel részt, a Dojo közösségéhez tartozol, azt önként vállalod, tehát be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket, és minden társadat.

kanku

kanji