1923. július 27-én a dél-koreai Gusanban született egy gyermek, akit Young I Choinak neveztek el. Ahogyan a gyermek növekedett, úgy nőttek álmai is. Mindig arról álmodott, hogy egyszer a világ legerősebb embere lesz. Ötéves korában már javában gyakorolta a különböző harcművészeteket fantasztikus odaadással és lelkesedéssel.
Teltek-múltak az évek és Yong I Choi már Japánban élt, és harcolt a II. világháborúban a japán hadsereg oldalán, mint kamikaze. Olyan elszánt volt, hogy bármikor az életét adta volna Japánért és a császárért.

sosai Masutatsu Oyama

Japán kapitulálása borzasztóan megrázta, hatalmas fájdalmat okozott neki. A háború után az Oyama család fogadta be és ekkor változtatta a nevét Young I Choiról Masutatsu Oyamára. A háború után felment a Chibában lévő Kiyoshumi hegyre azzal a szándékkal, hogy megalkossa a világ legkeményebb harcművészetét. Napi 16 órás fizikai tréning után tért nyugovóra hónapokon keresztül. Ekkor már annyira feledzette a testét, hogy 220 kg-ot nyomott fekve, átugrotta saját testmagasságát, 12 mp alatt futott 100 métert és két ujjon tudott kézen járni. Ezek után talán nem csodálkoznak, hogy nem talált legyőzőre sehol a világon.

Ha élt ember, aki az életében élő legendává vált, akkor az Masutatsu Oyama 10 danos mester volt. Az egész világ ismerte nevét Japántól Brazíliáig, Dél-Afrikától az Egyesült Államokig. Legendássá váltak küzdelmei, elszörnyedve beszéltek a bikák elleni harcairól. Megalkotta a Kyokushin Karatét, azt a harcművészetet, amely a testi erő és a lelki összhang egy szintre emelésével félelmetes kűzdőket, nagyszerű harcosokat adott a világnak. S bár mindig is voltak ellenzői Oyama karatéjának, ezek az emberek az eredmények és a népszerűség miatt nem tudták befolyásolni a Kyokushin népszerűségét.

Sosai Oyama hosszú, súlyos betegség után 1994. április 26-án örökre eltávozott.
Meghalt az utolsó szamuráj, az utolsó japán harcos.

 

Sosai Masutatsu Oyama gondolatai:

  • „A Harcművészetek Útja mindig udvariassággal kezdődik és udvariassággal végződik – ezért Te is mindig légy udvarias.”
  • „A Harcművészetek Útja olyan, mint megmászni egy sziklafalat – pihenés nélkül törj felfelé. Ez feltétlen és habozás nélküli odaadást követel.”
  • „Törekedjünk arra, hogy mindenben mi legyünk a kezdeményezők. A tettektől való óvakodás mindig önzésből vagy meggondolatlanságból ered.”
  • „A Harcművészetek Útjának középpontjában a helyes testtartás és az egyensúly áll. Mindig igyekezz ezt megtartani.”
  • „Tekints felfelé, de ne hord fent az orrodat, feleslegesen ne beszélj és nyisd ki a szívedet!”
  • „A Karate lényege az, hogy a szellem legyőzi a testet. Ezért a karatét nem szabad rossz irányba vagy erőszakra használni. A karate művészetén keresztül valami mélyebb dolgot keresünk, mint csak a fizikai fejlődés.”
  • „A Kyokushin Karate művészetének végső célja nem a győzelem vagy a vereség, hanem a benne résztvevők jellemének tökéletesítése.”
  • „A Harcművészetek Útja ezer napos edzésig kezdő, tízezer nap edzése után bepillantást enged a karate mélységeibe.”

 

kanku

kanji